
FFI agreement renewal FAQs: 
 
Q1:  I am an entity that is registered on the FATCA registration system and that has been issued a GIIN.  
Do I need to renew my FFI agreement? 
 
A1:  The answer depends on your FATCA classification.  Not all entities are required to enter into an FFI 
agreement in order to receive a GIIN.  If you are an entity that is required to enter into an FFI agreement 
and did so before January 1, 2017, you must renew your FFI agreement by July 31, 2017, in the FATCA 
FFI Registration System if you want to remain on the FFI List. 
 
The table below provides a general overview of the types of entities that are required to renew their FFI 
agreement.  For additional guidance, see sections 4 and 6 of Revenue Procedure 2017-16, the Treasury 
regulations, or an applicable intergovernmental agreement (IGA). 
 

Renewal of FFI Agreement  

Financial Institution’s FATCA 
Classification in its Country/ 
Jurisdiction of Tax Residence 

Type of Entity FFI Agreement Renewal 
Required? 

Participating Financial Institution not 
covered by an IGA; or a Reporting 
Financial Institution under a Model 2 
IGA 

Participating FFI not covered 
by an IGA Yes 

Reporting Model 2 FFI Yes 

Registered Deemed-Compliant 
Financial Institution (including a 
Reporting Financial Institution under 
a Model 1 IGA) 

Reporting Model 1 FFI 
operating branches outside of 
Model 1 jurisdictions 

Yes, on behalf of branches 
operating outside of Model 1 
jurisdictions (other than related 
branches*) 

Reporting Model 1 FFI that is 
not operating branches 
outside of Model 1 
jurisdictions; 

No 

Registered deemed-compliant 
FFI (regardless of location) No 

None of the above 

Sponsoring entity No 

Direct reporting NFFE No 

Trustee of Trustee-
Documented Trust No 

*Related branches means branches that are treated as nonparticipating FFIs under Article 4(5) of the 
Model 1 IGA. 
 
 
Q2:  I have determined based on the chart above that I am not required to renew an FFI agreement.  
The “Renew FFI Agreement” link asks if I and/or my branches are required to renew the FFI agreement.  
Am I required to select “No”?  What happens if I do not select either “Yes” or “No”?  Will I lose my GIIN? 
 



A2:  If you are an entity that is not required to renew, you do not need to take any action with respect to 
your registration.  You are not required to answer “No.”  You will remain in “Approved Status,” and you 
will remain on the FFI list. 
 
Note:  entities that are located in a Model 1 jurisdiction that entered into an FFI agreement on behalf of 
certain branches, described in the table above, must renew the FFI agreement on behalf of those 
branches. 
 
 
Q3:  What happens if I am entity that entered into the FFI agreement contained in Revenue Procedure 
2014-38 before January 1, 2017, but I do not renew my FFI agreement by July 31, 2017? 
 
A3:  The FFI agreement contained in Rev. Proc. 2014-38 terminated on December 31, 2016.  Therefore, if 
you do not renew your FFI agreement (contained in Revenue Procedure 2017-16) by July 31, 2017, you 
will be considered a nonparticipating FFI as of January 1, 2017, and you will be removed from the FFI list. 
 
 
Q4:  I am an entity that must renew the FFI agreement.  What if I incorrectly selected “No” when asked 
whether I am required to renew the FFI agreement? 
 
A4:  If you must renew your FFI agreement but incorrectly selected “No,” you may return to your FATCA 
FFI Registration system home page, click on the “Renew FFI Agreement” link, and select “Yes” to 
complete your renewal before the July 31, 2017, deadline. 
 
 
 


